Slik sikrer du hytta mot brann

Husk røykvarsler og brannslukningsapparat

Det er de samme kravene til brannsikring av en hytte som til boligen din. Det betyr at på hytta skal du ha

  • minst én røykvarsler
  • brannslukkingsapparat eller husbrannslange

Brannsikring av hytta er viktig, for det oppstår over 1000 branner og branntilløp på hytter gjennom året, i følge Brannvernforeningen.

Husk riktig plassering av røykvarsleren

Det er et minstekrav om én røykvarsler i hver etasje. Brannvernforeningen anbefaler likevel at du har flere røykvarslere, og har en tommelfingerregel om at det er lurt med en røykvarsler pr 60 kvadratmeter. 

Hvis det er en god stund siden røykvarslerne på hytta ble montert, er det kanskje på tide å bytte dem ut? Da kan det være smart å kjøpe røykvarslere som kan seriekobles, slik at hvis en varsler går, så går alarmen i alle varslerne. Det er også viktig å ha en rutine på å sjekke røykvarslerne hver gang du kommer på hytta.

Sett brannslukningsapparatet synlig

Det er også krav til å ha minst ett brannslukningsapparat på hytta. Dette er de samme kravene som hjemme. Pulverapparat er den typen som anbefales av Brannvernforeningen.

La brannslukningsapparatet stå synlig og på et sted som er lett tilgjengelig. Ikke minst bør du tenke på at det er lett å få tak i hvis du kommer fra soverommet.

Brannslukningsapparatet må kontrolleres av autorisert fagperson hvert femte år for å sjekke at trykket er intakt. Det må også ha service hvert tiende år. Det betyr at apparatet tas fra hverandre og delene sjekkes grundig.